Google Cardboard

Skrevet af: Andreas Johannsen
Dato: 3/2-2016
HMD_Google_Cardboard - Google Cardboard VR

facebook vrguidedk  twitter vrguide_dk  instagram vrguide.dk  google vrguide.dk  rss
Da jeg for første gang så Google Cardboard brillerne, var jeg temmelig skeptisk og syntes mest af alt det lignede noget, jeg selv kunne have lavet i billedkunst i folkeskolen. Jeg regnede ikke med, at det lille samlesæt af pap, som jeg stod med i hænderne, skulle give mig nogen form for god VR underholdning. Jeg må erkende, at jeg tog fejl. Google Cardboard leverede faktisk langt mere, end hvad man kunne forvente – for kun 40 kr… 

 

VR Guide Scoren

VR Score_3outof5

Plus
 • Lav pris
 • God intro til VR
 • Virker på både iPhone og Android
 • Brugervenlig
Minus
 • Begrænset funktionalitet
 • Lav kvalitet
 • Lav immersion (indlevelse)

 

Opsummering

Google VR brillerne blev første gang fremvist ved et internt stormøde i Google, hvor hver medarbejder fik udleveret et par. Her viste det sig, at medarbejderne var vældig begejstrede for brillerne. Efterfølgende valgte Google at starte salget af brillerne, som sidenhen har oversteget alle forventninger. Med Google brillerne er det for alvor lykkedes for en producent at nå bredt ud. Grunden til dette er prisen, og at folk er meget nysgerrige omkring virtual reality. Googles virtual reality platform er meget simpel og kræver blot, at man downloader apps til f.eks. sin iPhone eller android telefon. Der er allerede et hav af apps, og mængden af spil- og oplevelsesmuligheder udvides til stadighed. Google har med deres Cardboard model for alvor taget en bid af den store VR kage.

Køb Google Cardboard

 

Google Cardboard anmeldelse

Google cardboard er, som navnet antyder, designet af Google. Ideen til Googles VR-briller startede, da nogle VR entusiaster internt i Google i 2014 besluttede sig for at bruge noget af deres tid på at lave et par VR-briller, som var enkle og billige.

Da jeg modtog headsettet med posten, fik jeg det i en lille flad pakke. I pakken jeg modtog, var der ikke tilknyttet nogen instruktionsmanual, det gjorde dog ikke det store, da jeg med det samme gik på nettet og fandt hjælp til at samle brillerne. Udover pappet, er der 2 gange 40 mm linser, velcro, lidt dobbeltklæbende tape, og en magnetknap (bruges til at foretage valg inde i den virtuelle verden).

Google_Carboard_Package_Content - indhold Google Cardboard
Indholdet af Google Cardboard pakken

Pasformen af brillerne ikke kan måle sig med f.eks. Samsung Gear VR eller Oculus Rift. Googles VR-briller er efter min mening klodsede i udtrykket, og vinder da heller ikke på komfort, da der ikke er blødt skum på indersiden af brillerne – til prisen kan man nok ikke forvente mere.

Da jeg brugte brillerne, brugte jeg ikke nogen rem til at have rundt om hovedet, da den ikke fulgte med pakken – det er noget man selv skal anskaffe sig (eller bruge et pandebånd) – men holdte dem blot selv op for øjnene og så ind i det virtuelle univers. Dette fungerede fint for mig. Den første oplevelse jeg fik med Google Cardboard, var med Roller Coaster app’en, som var meget medrivende.

 

Krav til telefon

Google Cardboard er fuldt kompatibel med både iPhones og android telefoner. Fås i en udgave til telefoner, som har en størrelse op til ca. iPhone 6 og en anden (se anmeldelse her) som passer til større telefoner som eks. iPhone 6 plus.

 

Indhold/Software

Google Cardboard er som sagt meget enkel. Du skal blot sætte din telefon i headsettet, downloade spil og oplevelser fra enten Google Play eller Apple’s App Store, og så er du kørende i oplevelsernes verden af virtual reality. Nedenfor har jeg beskrevet nogle af de oplevelser, man kan prøve med Google Cardboard.

 

Indholdet kan inddeles i følgende tre kategorier.

 • VR – 180 og 360 graders video
  • Video, der er optaget med en speciel type kamera.
  • Kan f.eks. give dig oplevelsen af at sidde på stadion og se dit favorithold vinde mesterskabet eller at se musicalen ”Phantom of the Opera”.
 • VR Oplevelser
  • Animerede oplevelser.
  • Kan f.eks. tage en dig på en lærerig rejse ud i universet eller tage dig med på en tur i den vildeste rutsjebane.
 • VR Spil
  • Computerspil, hvor du typisk placeres inde i spilverdenen.
  • Kan f.eks. være at styre et rumskib eller dig selv rundt inde i spilverdenen.

 

VR oplevelser

New York Times har i samarbejde med Google lavet NYT VR app’en. Den giver et fantastisk levende billede af de journalistiske beretninger og dokumentarer fra New York Times. Et must for dig, som elsker nyheder og dokumentarfilm. App’en er gratis og er tilgængelig både for android og til iPhones. Der findes mange andre VR oplevelser tilgængelige bl.a. Volvo Reality, Streetview og Google Cardboard Camera.

nyt_vr
New York Times VR app (nytvr)

Bliver du let køresyg og svimmel? – så skal du måske ikke prøve Roller Coaster VR. I dette spil får du en fantastisk rutschebanetur i junglen, på klippekanter og sågar under vandet. Et sjovt spil, som kan medføre, at du bliver en anelse svimmel. App’en er gratis til android og iOS. Der findes et hav af andre spil derude, og udbuddet vokser sig kun større. Så det er bare om at komme i gang.

roller_coaster_vr
Roller Coaster VR app til iPhone og Android

Pris

Da Google Cardboard blev lanceret i 2014, var det noget dyrere end det er i dag – dog stadig meget billig i forhold til VR markedet generelt. I dag fås den til lidt forskellige priser. Vi kan anbefale denne udgave fra ebay i UK, hvor der medfølger en såkaldt “headstrap”, så man ikke behøver at holde VR brillen med hænderne. I skrivende stund koster den kun 29 kr. + forsendelse.

Køb Google Cardboard

Konklusion

I forhold til prisen og det faktum, at brillerne er fremstillet af et stykke pap, så synes jeg egentlig at Google Cardboard er mere end godkendt. Du får selvfølgelig ikke en immersive (hvor du føler, du virkelig er i en anden verden) virtual reality oplevelse, men du får en ok “basic” virtual reality oplevelse, som er ganske fin at starte med. Der er selvfølgelig stor forskel fra disse briller, og den oplevelse man kan få med f.eks. nogle high-end VR-briller. Til 150 kr. får du en indsigt i hvad virtual reality er, men vil du se hvad virtual reality virkelig kan, skal du købe enten en Samsung Gear VR brille eller en af high-end VR brillerne.

Google Cardboard brillerne er både for dig, som er lidt nysgerrig på området omkring virtual reality, men også for dig, som er skeptisk omkring det. Med disse briller og prisen taget i betragtning, er der i hvertfald ikke nogen undskyldning for ikke at komme i gang og se hvad virtual reality går ud på. Her fra VRguide.dk vil giver vi Google Cardboard vores varmeste anbefalinger.

 

Og hvis du har købt et Google Cardboard og har brug for hjælp til at samle det, så se videoen herunder:

DanishSwedishGerman