Oculus Quest 2

Opdateret 18. januar 2022

oculus quest stand alone vr brille

facebook vrguidedk  twitter vrguide_dk  instagram vrguide.dk  google vrguide.dk  rss
Oculus Quest udkom i 2019 som Oculus’ første high end standalone VR brille med indbygget positional tracking. Den havde en høj yderevne, flot grafik og endelig ingen ledninger eller en dyr PC, som VR brillen skal tilsluttes til. Og i dag er Oculus Quest 2 så en realitet.

Quest 2 har de samme grundlæggende funktioner som Quest. Det er et selvstændigt VR-headset, der ikke kræver en gaming-pc eller nogen eksterne sporingssensorer. Den bruger fire indbyggede kameraer, og den leveres med to Oculus Touch-bevægelsescontrollere samt begrænset controller-fri håndsporing. Quest 2 og original Quest deler et spilbibliotek, og begge kan kobles til en gaming-pc med et USB-C-kabel, så brugerne kan spille mere grafisk intensive spil.

Men Quest 2 har også nogle vigtige opgraderinger. Den har en skærm med meget højere opløsning og en hurtigere processor, samt reduceret vægt og et mere komfortabelt, valgfrit hovedstroptilbehør. Som en ulempe er det det første VR-headset, der kræver en Facebook-konto i stedet for en diskret Oculus-konto.

Oculus Quest 2 er VR brillen for den mere kræsne bruger, der vil have high end VR oplevelser, men ikke ønsker at være begrænset af ledninger. Det er en formidabel stand alone brille, med en go pasform og rigtig gode controllere.

VR Guide Scoren
Score_5outof5_b

Plus
  • Meget høj kvalitet
  • Ingen ledninger
  • Positional tracking
  • Gode controllere
  • God optik
  • Indbyggede høretelefoner
  • Komfortabel
Minus
  • Svære at finde…

Opsummering

Stand alone VR briller ses af mange ekseperter som fremtiden for VR. Grunden er, at man her ikke har behov for en stor dyr PC. Man skal heller ikke bruge timer på at opsætte sensorer, som kan registrere, hvor man er i rummet. Og endelig er der ingen ledninger, som man risikerer at blive viklet ind i, imens man bevæger sig rundt i den virtuelle verden.

Det er en meget nemmere og mere convenient tilgang til VR, og netop convenience er noget af det vigtigste for de fleste brugere. Man er vant til at at bruge en minimal tid på opsætning og andet teknik. For de fleste er kravet til teknik, at det blot skal virke, vel at mærke uden at man skal bruge tid på opsætning samt vedligeholdelse. Med andre ord – det skal bare du, når man skal bruge det. Dette er en af grundene til at de tidligere high end VR briller som Oculus Rift og HTC Vive har været for de få. Ved disse VR briller er der en forholdsvis kompleks opsætning med masser af ledninger, og dertil et krav om en dyr gamer PC, som typisk koster omkring 10.000 kr. Når VR for forbrugeren også blot primært er til underholdning, er det ikke overraskende, at high end VR ikke findes i ret mange danske hjem i dag.

I stedet har de fleste forbrugere købt low end VR briller, som kræver at ens iPhone eller Android telefon, er blevet monteret inden i en VR brille (læs mere her). Det har for nogle skabt et skuffende møde med VR, da kvaliteten af billedet ikke har levet op til forventningerne. Ordet VR – Virtual Reality – ligger op til at man skal træde ind i en virtuel virkelighed. Og for at man kan blive overbevist om at denne er ægte, skal kvaliteten være i top. En kvalitet som langt de fleste smartphones ikke kan levere.

Hvis man udelukkende fokuserer på den grafiske ydeevne ved Oculus Quest, så misser man lidt ideen med en stand alone VR brille. For selvfølgelig kan en dyr PC levere mere kraft til det grafiske end en VR brille med indbygget processor. Så hvad kan en Oculus Quest – se videon herunder.

Oculus Quest går efter at skabe en bedre samlet oplevelse – og her er der en række krav fra forbrugerne, som man skal kunne sætte “check” ved.

Så hvodan klarer Oculus Quest 2 sig her:

  • Convenience – check
  • God billedekvalitet – check
  • God pasform – check
  • Indbygget lyd – check
  • Indbygget styresystem/platform – check
  • Indbygget tracking – check
  • Medfølgende trådløse controllere – check
  • Acceptabel pris – check

Oculus Quest 2 imødekommer de krav som de fleste forbrugere har. Og dermed kan denne VR brille betragtes, som den først VR brille på markedet, som netop opnår dette. Spørgsmålet er så om forbrugerne er klar til at investere lidt mere i en bedre VR oplevelse, sammenlignet med priserne for low end VR. Det må tiden vise.

Hvis du er klar – så kan Oculus Quest købes her.

Køb Oculus Quest

Oculus Quest 2 test og anmeldelse

Standalone VR brillen Oculus Quest er den anden standalone VR brille, som VR Guide tester. Standalone VR briller udfylder en plads mellem PC VR og mobil VR. PC VR kan blive dyrt for dem som ikke allerede har en spil PC, som lever op til de forholdsvist høje hardwarekrav, som VR stiller. Mobil VR kan fungere rigtig godt, men er dybt afhængigt af den mobiltelefon, som man anvender.

Oculus Quest har til sammenligning med Oculus Go indbygget Positional Tracking. Denne teknologi gør at du frit (inden for et afgrænset område, som du tilpasser via brillen), kan bevæge dig rundt i den virtuelle verden. Derudover har Oculus Quest mere avancerede controllere, som betyder at du også får dine hænder med ind i VR verdenen. Det har du ikke i Oculus Go, hvor man blot har én controller, som kun kan tracke retning – lidt som en Wii controller eller mange af de nyere fjernbetjeninger til TV.

Når man både har positional tracking, gode controllere, en god skærm og en indbygget computer med god ydeevne, begynder alle de rigtige brikker i puslespillet for en komplet VR oplevelse af være lagt på plads.

Det betyder også, at du nu via Oculus Quest kan spille de mest populære VR spil, som normalt kun har kunnet spilles via Oculus Rift eller HTC Vive.

Oculus Quest – bedre end Samsung Gear VR og Daydream VR?

Ja!

Men det er næsten ikke sammenlignelige produkter, da Samsung Gear VR og Daydream VR er i den mobile low end kategori af VR briller. Mere reelt er det at sammenligne produkter indenfor samme kategori.

Her kan man eksempelvis sammenligne med Oculus Go. Dette er en billigere stand alone VR brille, som ikke har positional tracking. Det betyder, at hvor man ved Oculus Quest kan bevæge sig rundt i den virtuelle verden, så kan man ikke dette i en Oculus Go – i hvert fald ikke ved at man fysisk bevæger sig i den virkelige verden.

Positional tracking er en vigtig parameter i forhold til at skabe en så realistisk VR oplevelse som muligt. Ved VR briller, som ikke har denne mulighed, vil man i mange oplevelser kunne føle at man blot er tilskuer, og ikke som sådan er en del af oplevelsen. Derfor er positional tracking nærmest et krav, for den der ønsker en mere realistik VR oplevelse.

Krav til telefon

Ingen krav til mobiltelefonen, da Oculus Quest har alt indbygget. Det er dog et krav at man har en telefon, hvor man kan installere Oculus companion app’en, som eksempelvis giver mulighed for at andre via app’en, at kan kigge med i, hvad brugeren oplever/ser inde i VR brillen.

Pris

Oculus Quest 64 GB koster i skrivende stund 3.599 kr.

Fås også i en 128 GB version til ca. 4.499 kr.

Køb Oculus Quest

Konklusion

Oculus Quest 2 er for den mere krævende bruger, som ønsker en ægte VR oplevelse med positional tracking, god grafik og uden at skulle have ledninger eller at investere i en dyr PC.

Det er kort sagt i øjeblikket det bedste bud på en standalone high end VR brille, som på det varmeste kan anbefales.

DanishSwedishGerman