Oculus Rift

Skrevet af: Jonas W. Kvist
Dato: 11/2-2016OculusRift VR-brille

facebook vrguidedk  twitter vrguide_dk  instagram vrguide.dk  google vrguide.dk  rss
Palmer Luckey var 19 år gammel, da han stod i forældrenes garage med sin færdige prototype i hånden – prototypen, der skulle vise sig at blive starten på Oculus Rift. Palmers mål var og er stadig at skabe en VR brille, som leverer en god virtuel oplevelse til forbrugeren til en overkommelig pris. I 2012 gik turen fra forældrenes garage til den største spilmesse i verden, videre til en crowdfunding-kampagne, for et par år senere at blive opkøbt af Facebook. Nu er vi så endelig kommet til 2016 – året, hvor Oculus VR lancerer deres færdige produkt (læs hele historien om VR). Hvordan er denne længe ventede VR brille så? Kort sagt: Fantastisk!

 

VR Guide Scoren
Score_4outof5

Plus
 • 2 gode spil medfølger
 • Nem og overskuelig brugergrænseflade
 • Meget stor indlevelse (immersion)
 • Controller medfølger
 • Positional tracking
Minus
 • Høj pris
 • Kræver kraftfuld PC
 • Ledninger begrænser mobilitet
 • Bedst til siddende VR oplevelser

 

Opsummering

Oculus Rift er det første high-end VR Headset, der udkommer. De oplevelser, du kan få gennem Oculus’ VR brille, er uden sammenligning nogle af de bedste, som virtual reality på nuværende tidspunkt kan byde på. Prisen på 5.200 kr. kan dog for mange virke høj, men hvis du ikke lader dig afskrække, kan du meget snart sidde med en VR brille, der kan levere en så overbevisende oplevelse, at du vil tro, at du virkelig er inde i den virtuelle verden.

Køb Oculus Rift

 

Oculus Rift anmeldelse

Den 1. august 2012 sad jeg og læste gadget-nyheder på en af de hjemmesider, jeg dagligt besøger. Denne dag var der en meget spændende nyhed omhandlende en netop lanceret crowdfunding-kampagne på Kickstarter (en crowdfunding hjemmeside). Jeg huskede, hvordan jeg et par måneder tidligere havde læst om et Virtual Reality Headset, som var blevet vist frem på E3 spilmessen i Las Vegas (verdens største messe for computerspil). Dette års E3 messe var nærmest en tro kopi af de tidligere års. Historierne i spillene var næsten de samme, ligesom principperne også var det – man sad og kiggede ind gennem et lille vindue til en anden verden og styrede typisk en figur rundt derinde. Grafikken var igen forbedret siden sidste år, men derudover var der intet nyt. Der var ikke noget ægte innovativt – på nær noget der lignede en skibrille, som blev holdt sammen af gaffatape. Den gaffatape-indbundne brille var prototypen, som Palmer Luckey havde samlet i sine forældres garage – og produktet, der fik allermest omtale ved E3.

Et par måneder efter sad jeg og læste nyheden omkring Oculus’ kampagne. Jeg fulgte linket til deres amerikanske Kickstarter og læste ivrigt om, hvordan de havde tænkt sig at levere VR til den almindelige forbruger. Kort tid efter, og lidt dollars fattigere, var jeg nu med til at finansiere virkeliggørelsen af virtual reality. Oculus mente, at man kun kunne gøre VR interessant for forbrugeren, hvis der udover en god VR brille også var en masse gode oplevelser og spil. Derfor var Oculus’ primære mål med deres Kickstarter-kampagne at lave en VR brille til udviklere, som de kunne bruge til at skabe de spil og andre oplevelser, som ville være nødvendige for at gøre VR til en succes. For at deres VR brille kunne blive til virkelighed, skulle der indsamles $250.000 (ca. 1,5 mio. kr.). Kampagnen varede i 30 dage, men allerede i løbet af de første 24 timer var målet nået. Da kampagnen sluttede, havde man indsamlet næsten 10 gange så meget som målet havde været, i alt $2.437.429 svarende til over 15 mio. kr. – VR revolutionen var i gang.

 

Oculus Rift indhold

Forbrugerudgaven af Oculus Rift indeholder følgende:

 • Oculus Rift VR brille
 • Sensor til positional tracking
 • Xbox controller
 • Oculus remote (fjernbetjening)
 • Spil:
  • EVE: Valkyrie
  • Lucky’s tale

 

oculus rift indhold - hvad medfølger
Indhold af Oculus Rift

Beskrivelse af Oculus Rift VR brillen

Oculus VR besluttede sig i 2012 for ikke at fremskynde lanceringen af en VR brille til forbrugeren. De ville i stedet tage sig den nødvendige tid til at sikre, at deres slutprodukt ville leve op til forbrugernes høje krav. Oculus har nu brugt 3,5 år på dette, og i forhold til specifikationerne er der virkelig noget at se frem til.

Først og fremmest er opløsningen på brillens OLED skærmen så høj, at det kan være svært at skelne mellem skærm og virkelighed. Derudover har VR brillen det, man kalder positional tracking. Det betyder, at det, der ligner en mikrofon på billedet herover, registrerer, hvor dit hoved befinder sig. Et eksempel: Inde i den virtuelle verden sidder du i et rumskib. Du vil se hvad din gamma blasters energiniveau ligger på og læner dig derfor frem i virkeligheden – med positional tracking læner du dig nu også frem i inde i den virtuelle verden. Uden denne funktion, ville der ikke ske noget, når du lænede dig frem. Positional tracking giver en langt mere realistisk oplevelse, som er med til at overbevise hjernen om, at du virkelig befinder dig inde i den virtuelle verden.

En anden vigtig ting, i forhold til at give en overbevisende virtuel oplevelse, er lyden. Oculus har tilgodeset dette ved at indbygge høretelefoner med det, de kalder VR lyd, der kan sammenlignes med en meget virkelighedstro form for surround sound. Det vil sige, at når dit rumskib bliver ramt bagfra af en fjende, lyder det, som det ville gøre i virkeligheden. Når du hører en høj lyd, vil du instinktivt kigge i den retning, lyden kommer fra. Denne specielle form for lyd (også kaldet spatial sound), leveres igennem de indbyggede høretelefoner.

Alt i alt leverer Oculus en meget virkelighedstro virtuel reality-oplevelse. Det er en high-end VR brille, som vil overgå de flestes forventninger i forhold til, hvor overbevisende VR kan være.

Xbox controller og remote

Den medfølgende Xbox-controller bruges som en helt almindelig controller.

Den medfølgende remote bruges til at navigere rundt i menuerne.

 

Krav til PC

For en god og virkelighedstro VR oplevelse kræver det, at du har en PC, der lever op til de forholdsvis høje krav, som Oculus stiller.

VR Ready PC
En PC er nødvendig for at bruge Oculus Rift

Krav til en Oculus Ready PC:

 • Grafik kort: NVIDIA GTX 970 / AMD R9 290 eller bedre
 • Processor: Intel i5-4590 eller bedre
 • Hukommelse: 8GB+ RAM
 • Input: 3x USB 3.0 ports plus 1x USB 2.0 port
 • Output: HDMI 1.3 udgang
 • Operativsystem: Windows 7 SP1 64 bit eller nyere

Du kan også teste din PC ved at bruge dette værktøj fra Oculus VR:
http://ocul.us/compat-tool

Du kan her på siden finde frem til nogle rigtig gode bud på en PC, der møder disse krav. Se mere under VR Ready PC for at finde frem til en PC, der med garanti lever op til Oculus’ krav og dermed giver dig en meget overbevisende VR oplevelse.

 

VR Software/indhold

I Oculus Rift pakken medfølger også to spil – EVE: Valkyrie og Lucky’s tale.

Det er begge rigtig gode spil, der på hver sin måde viser potentialet for VR.

EVE: Valkyrie

I EVE: Valkyrie er du jagerpiloten i et kamp-rumskib. Din mission: At bekæmpe fjendtlige rumskibe og undgå selv at blive nedkæmpet. Spillet sætter en fantastisk stemning lige fra start, og er både flot og meget medrivende.

Lucky’s tale

Er et platform spil, hvor du som spiller træder ind i en meget farverig verden. Her møder du ræven Lucky, som du på bedst mulige vis skal få sikkert igennem de forskellige baner.

 

Pris Oculus Rift

Prisen for Oculus Rift er 5.050 kr. via Amazon UK. Dertil kræves en kraftfuld PC, for at man kan få den rigtige VR oplevelse. Prisen på en PC, som kan anvendes til VR, starter ved 10.000 kr.

Køb Oculus Rift

 

Konklusion

Oculus VR har lavet en meget imponerende VR brille. Oculus startede VR revolutionen og vil med deres VR brille bevise, at de også kan levere den bedste VR oplevelse. Produktet er rigtig godt, men til prisen og med kravet om en kraftfuld PC henvender det sig mere til VR entusiasten, dig der godt kan lide at fordybe dig med et computerspil eller til dig, der bare vil opleve noget af bedste, som virtual reality i 2016 kan tilbyde. Med Oculus Rift behøver du ikke længere nøjes med at sidde og se gennem et vindue til en anden verden – du kan i stedet træde ind i den.

Der er ingen tvivl om, at virksomheden, som startede VR bølgen, har lavet et fantastisk produkt, som vil stå som et ikon for VR.

DanishSwedishGerman