Samsung Gear VR

Skrevet af: Jonas W. Kvist
Dato: 30/1-2016

HMD SamsungGearVR

facebook vrguidedk  twitter vrguide_dk  instagram vrguide.dk  google vrguide.dk  rss
Tilbage i slutningen af 2014 hørte jeg første gang om Samsung Gear VR. Nyheden var, at Samsung havde indgået et samarbejde med Oculus for sammen at skabe en mobil udgave af Virtual Reality. Jeg må erkende, at jeg i første omgang var i tvivl om,
hvorvidt en telefon ville kunne give brugeren en god VR oplevelse. Da jeg senere læste, at det blandt andre var selveste John Carmack, som var en del af projektet, blev min skepsis pakket væk.

 

VR Guide Scoren
Score_5outof5_b

Plus
 • Stort udvalg af VR oplevelser og underholdning
 • Nem og overskuelig brugergrænseflade
 • Stor indlevelse
 • Lav pris
 • Mobilitet (ingen ledninger)
Minus
 • Kræver, at man har en kompatibel Samsung-telefon
 • Ingen bevægelsessensor
 • Gamepad skal købes separat
 • Tendens til at dugge efter længere tids brug

Opsummering

Samsung Gear VR viser, hvordan man kan og bør give forbrugeren en rigtig god VR oplevelse. For at Virtual Reality kan komme ud af entusiasternes kældre og garager, er det nødvendigt at skabe en platform, der både er enkel, og som alle kan finde ud af at bruge – og det er præcis, hvad Samsung sammen med Oculus har formået. Der ligger allerede hundredvis af oplevelser, spil og 360 graders video på deres platform, hvilket danner grundlag for mange timers underholdning. Slutteligt er billedkvaliteten forbløffende god, og prisen er samtidig lav, hvilket er med til at give Samsungs VR Gear høje karakterer herfra. Den eneste udfordring er, at VR brillen kun er kompatibel med nogle bestemte Samsung mobiltelefoner.

Køb Samsung Gear VR

 

Samsung Gear VR anmeldelse

Samsung debuterede med deres Gear VR Headset tilbage i december 2014. Denne første udgave var kun tiltænkt udviklere, som kunne bruge headsettet til at skabe nye og anderledes oplevelser.

Samsung og Oculus havde forud for lanceringen indgået et samarbejde, hvor Samsung var ansvarlig for selve hardwaren (den fysiske VR brille), mens Oculus stod for softwaren. En af årsagerne til samarbejdet var, at de i fællesskab havde indset, at nyt VR udstyr kun ville være interessant for forbrugerne, hvis der var en masse spændende VR indhold, der kunne bruges sammen med det nye udstyr.

Her, lidt over et år efter, er den endelige udgave af Samsungs Gear VR headset netop blevet lanceret i Danmark. Du kan med et klik på siden af headsettet rejse til fjerne kroge af galaksen, dykke ned i de dybeste dele af havet, tage på stadion og se slutopgøret sammen med de andre fans, prøve den vildeste rutsjebane, bekæmpe drager med dit virtuelle sværd eller meditere siddende på en øde strand. Der er med andre ord rigtig meget indhold, der allerede i dag er tilgængeligt på Samsung / Oculus platformen.

VR oplevelse samsung gear vr
Du kan teleportere dig, hvorhen du vil, med et tryk på siden af VR brillen

Headsettet

Samsungs Gear VR er på størrelse med et par store skibriller. Pasformen er god, og det bløde skum, der findes på indersiden, gør brillen meget komfortabel at have på. En anden fordel ved headsettes udformning er, at det også tillader, du samtidig kan bære alm. briller. Det kan være dog være problematisk at bære briller under headsettet, hvorfor det anbefales, at du i stedet benytter dig af fokuseringshjulet, som er placeret i toppen af Gear VR. Herved kan du nemt tilpasse fokus efter dit syn, uden at gå på kompromis med komforten.

Det er vigtigt at pointere, at Samsungs Gear VR skal bruges sammen en af de kompatible Samsung smartphones. Det er altså ikke en VR brille med indbygget skærm, som eksempelvis Oculus Rift. Brillen er i stedet det, man også kalder for en VR viewer, der skal bruges sammen med en telefon, ligesom når man bruger Google Cardboard. Forskellen mellem Cardboard og Gear VR er, at Samsungs indeholder hardware som et accelerometer, et gyroskop og andre sensorer. Disse komponenter forhindrer forsinkelse i headsettet (også kaldet latency), når du kigger rundt og gør altså oplevelsen mere virkelighedstro. Der er ingen sensorer, der registrerer, hvor i rummet man befinder sig, hvilket betyder, at du ikke kan bevæge dig rundt i den virtuelle verden ved at gå rundt i den rigtige verden. Dermed er VR brillen bedst til siddende oplevelser, f.eks. i en rutsjebane, rumskib eller mediterende på en øde strand. Det betyder dog ikke, at du kun kan stå stille inde i den virtuelle verden. Når du skal bevæge dig rundt, gøres det typisk ved enten at kigge i den retning, du vil bevæge dig i eller ved, at du bruger en controller (som dem man f.eks. bruger til Xbox). Hvordan styringen foregår, afhænger af det enkelte spil eller oplevelse.

Første gang du sætter sin telefon i headsettet, bliver du bedt om at tage den ud igen. Herefter installeres softwaren fra Oculus automatisk på få minutter. Når installationen er færdig, kan telefonen monteres i headsettet igen, hvorefter du kan tage VR brillen på. Inde i headsettet vil du se en menu, der ser ud på billedet herunder.

menu_oculus-home-screenshot
Menuen du ser i Samsung Gear VR

For at navigere rundt i menuen, kigger du på det menupunkt, du gerne vil vælge, hvorefter du trykker på siden af VR brillen for at foretage dit valg.

Når du skal have en pause fra VR underholdningen, tager du din mobil ud, hvorved den automatisk skifter tilbage til den almindelige android skærm. Det er meget simpelt og meget brugervenligt.

Til nogle spil kan det være nødvendigt med en controller, så hvis du bruger en del tid på spil, kan det anbefales at købe en.

Krav til telefon

VR headsettet fra Samsung passer til følgende mobiltelefoner:

 • Samsung Galaxy S6, S6 Edge, S6 Edge+, S7 og S7 Edge
 • Note 5 med 5,7” skærm

VR Software/indhold

For at skabe en VR succes er det, som tidligere nævnt, nødvendigt med en masse godt og forskelligartet indhold, og at det samtidig er let tilgængeligt.

Indholdet kan inddeles i følgende tre kategorier.

 • VR – 180 og 360 graders video
  • Video, der er optaget med en speciel type kamera.
  • Kan f.eks. give dig oplevelsen af at sidde på stadion og se dit favorithold vinde mesterskabet eller at se musicalen ”Phantom of the Opera”.
 • VR Oplevelser
  • Animerede oplevelser.
  • Kan f.eks. tage en dig på en lærerig rejse ud i universet eller tage dig med på en tur i den vildeste rutsjebane.
 • VR Spil
  • Computerspil, hvor du typisk placeres inde i spilverdenen.
  • Kan f.eks. være at styre et rumskib eller dig selv rundt inde i spilverdenen.

Herunder kan du læse mere og finde eksempler på nogle af de bedste VR apps, som vi har testet inden for de 3 forskellige kategorier.

VR – 180 og 360 graders video

Hvis du ønsker at opleve en sportsbegivenhed, koncert eller lignende via dit VR headset, kan det anbefales at downloade NextVR, der livestreamer forskellige events i 180 graders format – det er bl.a. blevet testet til US Open og Nascar. Hvorfor se Netflix på en lille fladskærm i eksempelvis flyveren, når du i stedet kan sidde i en virtuel hjemmebiograf og se de nyeste serier og film –  alt hvad du skal gøre er at hente Netflix’ VR app.

netflix-app
Billede af stuen i Netflix’ VR app

 

VR oplevelser

Der er på nuværende tidspunkt mange VR oplevelser tilgængelige, og der kommer flere og flere til. En, der er gratis, og som bestemt er værd at prøve, er ”Titans of Space”. Her vil du opleve, hvordan VR kan sende dig til steder, du ikke drømte om, var muligt.

Se hvordan Samsungs Gear VR kan bruges til video og oplevelser:

Titans of Space

Hvis du ønsker at bevæge dig frit blandt planeterne i vores solsystem og få en unik oplevelse af rummet, kan ”Titans of Space” absolut anbefales. Oplevelsen er lavet som en læringsvideo, der fortæller om rummet og planeterne. Det er en fantastisk oplevelse, som overhovedet ikke kan måles med fjernsyn eller iPad.

VR spil

Der findes mange spil, som kan downloades til Samsung Gear VR, og antallet af udkomne spil vokser fra dag til dag. Mange spil er gratis, mens andre typisk koster mellem 8 og 35 kr. Spil og VR oplevelser kan downloades via Oculus Store.

Se hvordan Samsungs Gear VR kan bruges til spil:

Et af de bedste spil, som du  i øjeblikket kan finde til Gear VR, er ”Dreadhalls”.

Dreadhalls

I Dreadhalls skal du bevæge dig rundt i en mørk og dyster labyrint. Som personen i spillet skal du sørge for, at du ikke bliver angrebet af forskellige væsner og mennesker. Yderligere skal du åbne døre med de rigtige nøgler og være opmærksom på, at din petroleumslampe hele tiden lyser. Det er et meget medrivende og intenst spil, der får hjertet til at hamre.

Spillet koster i skrivende stund 35 kr.

http://www.dreadhalls.com/

Pris

Prisen på Samsung Gear VR ligger i skrivende stund på 859,00 kr. + 29 kr. i forsendelse.

Køb Samsung Gear VR

Konklusion

Samsung har med deres Samsung Gear VR skabt en rigtig god VR brille. Den er dog kun kompatibel med bestemte Samsung mobiltelefoner, men hvis du har en af disse, kan det klart anbefales at købe Samsungs Gear VR. Du får et trådløst VR headset, hvor du kan blive underholdt i timevis i den virtuelle verden.

Alt tyder på at VR briller, såsom Samsung Gear VR, kommer til at blive stort inden for de næste år. Apple ansætter folk med VR ekspertise, og også Google ansætter flere i deres VR afdeling. Hvis du vil være med på den første bølge af mobil VR og have det bedste VR headset inden for denne kategori, er Samsung Gear VR i øjeblikket det bedste bud.

DanishSwedishGerman